לאסה אפסו למכירה - פטפיינדר
אודות ההתאחדות הישראלית לכלבנות התאחדות החתולים הישראלית מכללת ברושים

לאסה אפסו.

בית > מידע גזעים > לאסה אפסו

לאסה אפסו

לאסה אפסו

לאסה אפסו Lhasa Apso

שייך לקבוצת כלבי הטוי/כלבי לוויה קבוצה 9

תוחלת חיים ממוצעת: 12-18 שנים

גובה ומשקל: גובה עד 25 ס”מ (נקבה נמוכה מעט), משקל 5.5-8 ק”ג

רקע כללי

האפסו הוא כלב שמקורו בטיבט, בעל מראה מכובד ומרשים הכולל פרווה זורמת וארוכה, אך בד בבד מדובר בכלב שהוא שובב לא קטן. אופיו הערני והחשדני במקצת הופך אותו לכלב שמירה מצוין (התראה בלבד), ואכן זו הייתה מטרתו במשך מאות שנים.

הלאסה אפסו גודלו לראשונה לפני 2000 שנה על ידי נזירים בודהיסטים בטיבט וסביבתה. הנזירים האמינו שכאשר הבעלים של האפסו נפטר, אם הוא לא היה מוכן לנירוונה, נשמתו תתגלגל בגופו של הכלב.

מניפולטיבי, בעל מראה מכובד, שובב, ועקשן – כל המילים הללו מתארות את הלאסה אפסו שפירוש שמו של הגזע מטיבטית הוא bark lion sentinel dog (ובתרגום חופשי: “כלב אריה זקיף נובח”) ובו יש התייחסות למטרתו שך האפסו ככלב התראה עבור הנזירים הבודהיסטים, כמו גם למראה “האריה” שלו. הלאסה הוא כלב שלא מפחד מדבר, אך הוא בהחלט כלב זהיר שאוהב להתבונן וללמוד מצבים ביסודיות לפני שהוא מקבל החלטה. האפסו הם בעלי רמת פעילות בינונית וגודלם גורם להם להתאים לכל בית, מדירה ועד לווילה.

לאסה אפסו למכירה

האפסו מתאים מאוד לדירה שכן הוא לא דורש מרחבים גדולים למחייה ולא דורש שטח גדול לפעילות. טיולים קצרים בשכונה או העיר יכולים בהחלט להספיק לו. וכמו שהאפסו הוא כלב שמתאים לדירות, הוא באותה מידה יתאים גם לחוות ובתי קרקע. למעשה, האפסו יסתגל לכל סוג של מגורים שתספק לו, אך הוא בשום פנים ואופן לא יכול לחיות בחוץ, שכן האפסו הוא כלב קטן מדי הרגיש לחום ולקור, והוא חייב לשהות בסביבת בני משפחתו האנושית.

הלאסה אפסו שימש בעבר הרחוק ככלב שמירה במנזרים בטיבט, וניתן לומר כי הוא עדיין כלב שמירה טוב גם כיום. הוא חשדן כלפי זרים, ובהחלט לא מדובר בכלב שיזמין את הפורץ פנימה בברכה ויוביל אותו לכסף שמוסתר בבית. הוא מגלה חיבה כלפי בני המשפחה, אך הוא גם מספיק עצמאי כך שהוא אינו זקוק לתשומת לב מתמדת.

הלאסה אפסו מתאים את רמת הפעילות שלו לזו של משפחתו, אך יחד עם זאת, כמו לגבי כל כלב, פעילות גופנית טובה וחשובה בשבילו ויש לוודא שהכלב זוכה לפעילות גופנית המתאימה לו מספר פעמים ביום. הליכה קצרה היא דרך טובה לפרוק לכלב אנרגיה, אך הוא גם בהחלט ייהנה ממשחק בבית.

הלאסה אפסו יכול להיות בן לוויה משפחתי נפלא, אך חשוב שילדים הבאים עמו במגע ילמדו להתייחס אליו בכבוד כי לא מדובר בזן שישלים בסבלנות עם משיכת אוזניים, זנב או שיער.

ריצוי הבעלים או בני המשפחה אינו נמצא ברשימת המטרות של הלאסה לאפסו. האפסו הוא כלב חכם, אך הוא גם כלב מאוד עצמאי ולכן הוא עשוי להיות גם מאוד עקשן. לכן, יש לאלף אותם בסבלנות ובטכניקות חיזוק חיוביות, וכן יש להיות להיות עקביים במה שאתם דורשים מהם. יש לקחת בחשבון שזהו זן שמשועמם בקלות, ולכן חשוב לשמור על אימונים קצרים ומהנים. עם זאת, ישנם כאלו שמתמודדים בהצלחה במבחני זריזות וצייתנות והם בהחלט יכולים להיות כלבי טיפול מצוינים.

אם אתם מחפשים כלב עם פרווה קלה לטיפוח, אז הלאסה אפסו אינו הבחירה הנכונה. האפסו שרואים בתצוגות הכלבים ובתמונות הם תוצר של שעות טיפוח אינסופיות, מה שאומר שיש לסרק את הפרווה הישרה והכבדה של האפסו לפחות כל יומיים, וביקור אצל מטפח שיער מקצועי באופן תכוף (לפחות פעם בחודש וחצי), אחרת הפרווה תסתבך וייווצרו קשרים וראסטות – מה שעלול לגרום לדלקות עור חמורות וכאב רב.

הסברה הרווחת היא שהפרווה של האפסו הופכת אותו אותו לגזע “לא אלרגני”, אבל זה פשוט לא נכון. פתיתי העור המת שנושרים מהכלב (קשקשים) הם אלו שמעוררים תגובות אלרגיות, לא הפרווה. מה שכן נכון זו העובדה שפרווה שאיננה נשירה פירושה פחות קשקשים בסביבת המחייה, ולפיכך יש פחות סיכוי לתגובות אלרגיות. אבל יש לזכור כי האפסו עדיין מייצר קשקשים, ועדיין יכול לגרום לתגובות אלרגיות, ויש לקחת בחשבון שהפרווה הלא נשירה של הבישון זקוקה לטיפוח על בסיס סירוק יומיומי, פלוס סטיילינג מקצועי!

ההיסטוריה של הלאסה אפסו

אנשים נוטים להתבלבל בין גזע הלאסה אפסו לגזע השי-צו, אבל בין שני הגזעים ישנם כמה הבדלים מאוד ברורים. השורשים של השי-צו נמצאים בטיבט אך למעשה הגזע התפתח בסין, שם כלבים מסוג זה חיו באימפריה הסינית בארמונות. סין הפכה לרפובליקה בשנת 1912 ולאחר מכן מצא השי-צו את דרכו למערב, למרות שהשי-צו הראשון שנרשם בבריטניה היה בשנת 1931 (השי-צו הוכר כגזע נפרד מגזעים מזרחיים אחרים ובשנת 1934 הוגדר כגזע נפרד על ידי ההתאחדות הכלבנית). ההבדל הבולט בין השי-צו ללאסה אפסה הינו בגודל בין שני הגזעים (הלאסה גדול יותר) ובמבנה הפנים (ללאסה אף ארוך יותר).

המדינה הקרה וההררית של טיבט ייצרה כמה גזעי כלבים מעניינים. לשלושה מהם – הלאסה אפסו, הטרייר הטיבטי והספניאל הטיבטי – יש ככל הנראה אב קדמון משותף. בתקופות קדומות יותר, האפסו והטרייר הטיבטי נחשבו לעיתים קרובות כאותו גזע, אך בסופו של דבר הם הופרדו על ידי ביצוע אבחנה בין גובהם, כאשר הכלב הגבוה הפך להיות הטרייר הטיבטי והנמוך יותר ללאסה אפסו.

במולדתו האפסו הוחזק על ידי אנשי אצולה, והוא ניתן כמתנה לנכבדים ולשליטים זרים. כך הגיעו כמה מהלאסה אפסו הראשונים אל ארצות הברית  בסביבות שנת 1933 על ידי הדלאי למה ה-13 ומאז הכול היסטוריה.

האפסו הפך להיות הראשון מבין הגזעים הטיבטים שנרשם ל-AKC בשנת 1935, כאשר  תחילה הוא סווג כטרייר אך בהמשך הוגדר כגזע שאינו מיועד לספורט כלבני.

לאסה אפסו בחצר

לאסה אפסו – אופי והתנהגות

לא משנה מה תעשה, האפסו תמיד יהיה מוכן להיות שם אתך. הוא מוכן לכל דבר והוא בהחלט אינו תובעני ואינו מתוח – מה שהופך אותו לבן לוויה נהדר. אם אתה נוהג לעשות פעילות יומיומית כמו לנקות את הבית, האפסו ישב לידך ויצפה בך תוך הפגנת סולידריות. אם אתה צופה בטלוויזיה, גם הוא גם יצפה. אם אתה משחק, גם האפסו ישחק. אם אתה עייף, הוא ילך אתך בכייף למיטה לתפוס תנומה. לא אכפת לו מה תעשה כל עוד הוא עושה את זה אתך. כשהוא נשאר לבד עם הצעצועים שלו יש סיכוי רב שתמצאו את האפסו שלכם מבדר את עצמו, ולא אכפת לו אם אתה עובד כל היום כל עוד אתה חוזר אליו הביתה ומעניק לו אהבה.

אפסו נוטים לאהוב כלבים וילדים, בהנחה שהילדים מתנהגים אליהם בכבוד. הם נהנים לשחק והם יכולים להיות כלבי טיפול נהדרים. חלקם אוהבים חתולים וחלקם לא; נראה שזו לגמרי העדפה אינדיבידואלית ולא תכונת גזע.

האפסו הוא גור שובב, ולפעמים שובב מדי. הוא יכול לגנוב את הנעליים שלך, וייתכן שהוא ירצה לרדוף אחריך אחרי שתבין שהוא גנב לך אותם ותיקח אותם בחזרה. מצד שני, אם הוא באמת רוצה אותם, הוא בהחלט עלול להחביא אותם. בהיותו בוגר השובבות הינה ממנו והלאה.

גזעי טוי יכולים בקלות להפוך לבררנים באוכל, אך לעיתים קרובות בעיה זו נוצרת באופן לא מכוון דווקא על ידי האנשים. אל תיתן לאפסו שלך להיות בררן, תן לו זמן להסתגל למה שהוא אמור לאכול והשתדל שלא לתת לו אוכל אחר כדי לצמצם את תופעת הבררנות.

האפסו יכול להיות כלב עקשן, אבל זה ממש לא סימן ההיכר של הגזע. יתכן שהוא לא יתלהב כמוך משיעורי האילוף והחינוך, וזה בהחלט תהליך שדורש קצת סבלנות, זמן והתמדה כדי לרתום אותו באופן מלא לתהליך. האפסו יכול להיות נהדר בתרגילי זריזות, ולכן הוא בהחלט יכול ללמוד לבצע פקודות.

ישנם כלבי אפסו שעלולים ללעוס חפצים שונים בבית, לקפוץ על אנשים, או ללקק את עצמם באופן מוגזם. האפסו מרגיש וחושב שהוא כלב גדול גדול ואחראי, והוא יכול לנהום על כלבים שגדולים ממנו בהרבה, ואף לנהום כדי להגן על האוכל או הצעצועים שלו אם לא ילמדו אותו לשחק יפה ולשתף.

חשוב לדעת: לא משנה כמה נחמד וחביב גור האפסו שרכשתם מהמגדל, הוא בהחלט יכול לפתח רמות שונות של נביחות, חפירות באדמה בחצר והתנהגויות לא רצויות אחרות אם הוא משועמם, לא מאולף או לא מפוקח.

לאסה אפסו בים

התחל לאלף את הגור שלך כמה ימים לאחר הגעתו הביתה. זה אומר כבר בגיל שמונה שבועות. המתנה באילוף תגדיל את הסיכויים לקבל כלב עקשן וקשה לאילוף. התחילו את החשיפה לכלבים, חתולים, ילדים, רעשים, סביבה חדשה ואנשים זרים לאחר מספר ימים בודדים בו הגור הגיע אליכם. עשו זאת תחילה בביתכם או החצר ביתכם עד שהגור ישלים את כל חיסוני החובה שלו, ורק אח”כ צאו והפגישו את הגור עם סביבה וכלבים חדשים.

ואולי הכי חשוב: שאל את עצמך מדוע אתה מעוניין דווקא בגזע הזה, שוחח עם מגדל מנוסה מבית  גידול מוכר של גזע הלאסה אפסו המפוקח על ידי ההתאחדות הישראלית לכלבנות, תאר בפניו בדיוק מה אתה מחפש בכלב, ובקש סיוע בבחירת גור. מגדלים רואים את הגורים מדי יום ויכולים לתת המלצות מדויקות להפליא ברגע שהם מודעים לאורח החיים שלך ולאישיות שלך.

לאסה אפסו – בריאות

מגדלים אחראיים של ההתאחדות הישראלית לכלבנות בודקים את כלבי הרבייה שלהם בבדיקת מחלות גנטיות, ומרביעים רק את הכלבים הבריאים והמבטיחים ביותר. אבל, לאימא טבע יש לפעמים תכנון אחר, וגור יכול לפתח אחת מהמחלות האופייניות לגזע למרות ההקפדה על הרבעה מבוקרת גנטית. ההתקדמות ברפואה הווטרינרית משפרת את הסיכויים שגם כלבים החולים במחלה שברוב המקרים הכלבים יכולים עדיין לחיות חיים טובים. לכן, הקפד לקנות גור ממגדל שמוכר על ידי ההתאחדות הישראלית לכלבנות וכך תוכל לשפר את סיכוייך לקבל כלב בריא.

בעיות בריאותיות העלולות להופיע בגזע הלאסה אפסו כוללות את הבעיות הרגילות והידועות שמאפיינות כלבים זעירים, וכן דיספלזיה של מפרק הירך, מחלת כליות, בעיות בדיסק הבין חולייתי, ובעיות עיניים כגון אטרופיה רשתית מתקדמת, עין יבשה וגלאוקומה.

ואל לנו לשכוח את אחת הבעיות הבריאותיות הנפוצות ביותר בעולם: ההשמנה. שמירה על הלאסה אפסו במשקל המתאים היא אחת הדרכים הקלות ביותר להגן על הבריאות הכללית שלו, ובכך  להבטיח כלב בריא לכל החיים.

לאסה אפסו – טיפוח

פרווה מטופחת ומבריקה של לאסה אפסו יכולה לגרום כמעט לכל אדם להתאהב בו מידית, אבל אם לנזירים בטיבט היה כל הזמן שבעולם לסרק את כלביהם, אז כדאי שתדעו שאפילו יום אחד בלי טיפוח הפרווה הזו יכול להפוך את פרוות האפסו לפרועה ביותר.

את הפרווה הארוכה והמוכרת של האפסו אנו נראה בעיקר בזירת התצוגה של תחרויות הכלבים; רוב בעלי האפסו יגדלו כלב בעל פרווה שקוצרה באופן מקצועי במספרת כלבים אחת לחודשיים בערך, ויש  חלק מבעלי האפסו שעושים זאת בעצמם בעזרת מספריים (קשים) או מכונת תספורת מקצועית. שמירה על האפסו לא רק יפה ונטול קשרים ו”רסטות” אלא גם נטול בעיות עור מחייבות לעיתים קרובות טיפוח מקצועי קבוע כמו גם סירוק יומיומי בבית.

גורים רבים של אפסו המתקרבים לגיל 7-8 חודשים מתחילים לגדל פרווה תחתונה; במהלך תקופה זו רבים חושבים כי יש לכלבם נשירה, אך חשוב להבהיר כי מדובר בשיער שלא טופח כהלכה ולא סורק, למעשה לא מדובר בנשירה (לאפסו יש שיער ולא פרווה) ולכן חשוב לסרק את הכלב כדי להסיר את הפרווה אך חשוב מאוד להמשיך ולסרק את הגורים מדי יום, אם לא לעתים קרובות יותר, גם במהלך תקופת “הנשירה”. למרבה המזל זוהי “נשירה” שנמשכת כשלושה שבועות בלבד.

לאחר תקופת הנשירה הקיצונית קל יותר לטפל בפרווה. תדירות סירוק האפסו לאחר תקופת הנשירה תלויה מאוד במרקם הספציפי של  הפרווה של הכלב שלכם. חלקם זקוקים לסירוק יומיומי, וחלקם זקוקים לכך רק פעם בשבוע.

אין בעיה לרחוץ את האפסו שלך בתדירות גבוהה ככל שתרצה, אך חשוב מאוד להקפיד לסרק את כל הקשרים והסבכים לפני שתרחץ אותו,  אחרת הם יתהדקו כאשר הם יירטבו. בתום הרחצה יש לייבש את הפרווה ביסודיות באמצעות “פן” כדי למנוע מהאפסו שלך להצטנן.

מומלץ לסרק את השפם של האפסו ואת שיער הקרקפת מדי יום, וכדאי לדעת שלכלבלב יהיה מספיק שיער שיגיע עד הברך כאשר הוא כבן 5 חודשים. השתמשו בגומיות לטקס כדי לקשור את שיער הפדחת, שכן  גומיות רגילות עלולות לשבור את השיער.

כל השאר זה טיפול בסיסי. גש לווטרינר שיגזור את ציפורני הרגליים כל כמה שבועות לפי הצורך, ציפורניים ארוכות יכולות להיתפס בדברים ולהיתלש, מה שיגרום לכאב רב ולדימום. צחצחו את השיניים לעיתים קרובות במשחת שיניים ייעודית לשם שמירה על בריאות השיניים. כדי לשמור על ניקיון הקצה האחורי, דאג לחתוך את הפרווה סביב פי הטבעת.

 

החוג הישראלי לכלבים זעירים – ההתאחדות הישראלית לכלבנות

לשאלות לגבי ההמלטות ושאלות על הגזע נא לפנות ל:

מקדמת הגזע של טרייר טיבטי: ריטה באידק

0547585761  rita_b@bezeqint.net

.

בתי גידול/מגדלים

מ.ד.לאפיס (M.D.LAPIS)

 

 

תכונות אופי:

Icon מתאים לדירה
Icon ידידותי לילדים
Icon קל לאילוף

תכונות

מתאים למגורים בדירה
מתאים לבעלים לא מנוסה (כלב ראשון) ופחות אסרטיבי
רמת רגישות של הכלב
מסוגלות להישאר לבד
התמודדות עם מזג אוויר קר
התמודדות עם מזג אוויר חם
הבעת חיבה לבני המשפחה
צרכים חברתיים
מתאים באופן יוצא מהכלל לילדים
ידידותי לזרים
טריטוריאלי
יכולת שמירה
ידידותי לכלבים אחרים
ידידותי לחתולים
רמת נשירה
רמת הזלת ריר
קל לטיפוח (בעיקר פרווה)
נטייה להשמנה
גודל
קל לאילוף
רמת השימוש בפה
יצר טרף
נטייה טבעית לנבחנות
נטייה טבעית לשוטטות
רמת אנרגיה
רמת נמרצות
רמת ההפעלה הנדרשת
נטייה טבעית למשחק

מודעות.

מאמרים שיכולים לעניין אותך.